per a la promoció i l'estímul de la cultura científica

Tots parents, tots diferents

2008 Descobriu què us fa iguals i què us fa diferent als altres

Joc
Juga a casa o a l’escola

El taller Tots parents, tots diferents us proposa analitzar 25 característiques físiques humanes, com ara la forma dels cabells o el color dels ulls, i comparar-vos amb altres persones del voltant (familiars, amics, etc.). L’objectiu és mostrar que la diversitat de possibilitats és tan gran que no té sentit fer una distinció dels éssers humans en grups o races: tots som iguals i diferents alhora.

Pots jugar a casa o a l’escola.

Material

Mecànica

Com a mínim calen dues persones per jugar. Primer fes una ullada a les 25 cartes i a continuació omple la fitxa personal marcant una de les dues opcions per a cadascuna de les cartes. El mirall et servirà per veure’t alguns dels caràcters. Si tens dubtes els pots apuntar a la columna Notes.

Un cop ja saps com ets per als 25 caràcters omple la fitxa de comparació per veure com tenen aquests mateixos trets els qui t’envolten (família, amics, etc.). La fitxa et permetrà saber amb qui tens més similituds i amb qui menys, i és ben possible que t’emporteu alguna que altra sorpresa.

Per omplir aquesta fitxa comparativa segueix els següents passos:

  • Escriu el teu nom a dalt i a la columna de l’esquerra el nom de les persones amb qui et compararàs.
  • Persona a persona ves comparant tots els caràcters. Quan sigui com el teu marca-ho amb un 1 i si és diferent, marca-ho amb un 0.
  • Hi ha un apartat d’Observacions per anotar-hi dubtes o curiositats.
  • Quan hagis acabat de comparar suma els resultats a la columna Total. En fer-ho veuràs amb qui comparteixes més semblances (qui tingui el valor més gran) i amb qui més diferències (qui tingui el valor més petit).

Si un tret t’ha cridat l’atenció i vols intentar esbrinar de qui l’has heretat pots mirar de fer el pedigrí.
Pots comentar els dubtes t’hagin sorgit al teu professor.

Tots parents, tots diferents és un taller que es va portar a terme per primer cop a la Festa de la Ciència de Barcelona del 2008, amb força èxit de participació.
També ha estat realitzat el dissabte 21 de novembre de 2009 a les 11:30h a la Casa Orlandai.

El projecte ha comptat amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Ministeri de Ciència i Innovació.

Print Friendly, PDF & Email