per a la promoció i l'estímul de la cultura científica

Gimcana genètica

2003 Construeix la doble hèlix de DNA

14 de novembre de 2003
Barcelona, pla de la Catedral

La gimcana va consistir en una activitat de divulgació científica inclosa en el marc de la setmana de la ciència del 2003, amb motiu del 50 aniversari del descobriment de l’estructura de la doble hèlix de DNA.

Construint la doble hèlix.

Gairebé 1.000 estudiants de centres de secundària van visitar 18 centres de recerca de la ciutat de Barcelona, on havien de resoldre alguna prova, com ara trobar una poesia amagada en una sopa de lletres, com si haguessin de trobar un gen amagat entre diversa informació de DNA.

Un cop solucionades les proves, obtenien una peça, que simbolitzava una base nitrogenada. En tenir-les totes, es van adreçar al Pla de la Catedral, per muntar una estructura de 40m de DNA, que codificava el gen humà del tast dolç.

La doble hèlix.

Seqüència del gen humà del tast dolç.

Les entitats que la vam organitzar van ser: la Societat Catalana de Biologia (SCB), Tasca, SL; Institut Municipal d’Educació de Barcelona; Museus de Ciències de l’Institut de Cultura de Barcelona; 18 centres de recerca i museus de ciències de la ciutat.

L’activitat va ser finançada pel Ministerio de Ciencia y Tecnología DIF: 2003-10044-E i l’Institut d’Estudis Catalans.

Vam fer una avaluació de l’activitat que vam presentar en el congrés PCST (Public Communication of Science and Technology), Barcelona, celebrat entre el 2 i el 5 de juny de 2004. Va ser finançada pel Departament d’Universitats Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email