per a la promoció i l'estímul de la cultura científica

Santa Llúcia 2009. Gaps en la comunicació científica

Dijous 17 de desembre de 2009 va tenir lloc la quarta jornada de Santa Llúcia.
Va seguir el format Gaps en la comunicació científica i va versar sobre Quan se sospiten conxorxes.

Invertir en coneixements produeix sempre els millors resultats.
Benjamin Franklin (1706-1790)

Després de dos anys de dedicar-nos a conèixer les institucions, el 2008 i el 2009 ens hem centrat en el públic; hem titulat aquestes dues jornades, globalment, Gaps en la comunicació científica. En la Jornada de Santa Llúcia de l’any passat vam iniciar una sèrie de reflexions sobre una inquietud comuna entre les persones involucrades en recerca i comunicació de la ciència i la tecnologia: per què determinats aspectes de la ciència no arriben bé al públic?

El 2008 va tractar sobre el cas dels transgènics i enguany volem fer una reflexió sobre què es comunica malament en el cas del canvi global i en el cas de les vacunes; és a dir, quins gaps o buits comunicatius hi ha en aquests dos camps científics. Tots dos presenten problemes de comunicació comuns: per què el públic pot creure que hi ha conxorxes per a aniquilar part de la població mundial? Què fem malament? Què podem fer perquè la comunicació arribi bé?

Per a anar un pas més enllà d’on ens vam quedar l’any passat, volem fer una jornada encara més participativa; de manera que hem canviat el format a fi d’augmentar la participació de tots els assistents i el temps de debat.

Ateses les conferències científiques sobre vacunes i sobre canvi global que hi ha en general, i a l’IEC en particular (en la sessió inaugural de la SCB del 23 de novembre van participar un viròleg i un epidemiòleg, i el 3 de desembre s’organitzà una jornada sobre el tractament de la biodiversitat), no hi haurà presentació científica, sinó que només tractarem aspectes de comunicació. Per tant, les presentacions es transformaran en intervencions que generaran i asseguraran un debat més extens.

El debat serà conduït, com l’any passat, pel grup de professionals d’ARC Mediació Ambiental, que recolliran les participacions d’un públic format per comunicadors científics que aportaran eines i criteris per a millorar la comunicació de temes científics que indueixen a pensar en conxorxes mundials. El resultat complementarà el text de l’any passat, amb la voluntat d’aportar documentació que afavoreixi el canvi en la percepció social de la ciència.

Resum de la jornada.

PROGRAMA
16.30h  Benvinguda a càrrec de Lluís Tort (Universitat Autònoma de Barcelona i SCB)
16.35h Camps diversos, suspicàcies coincidents, per Cristina Junyent (CenS i SCB)
16.45h Què es percep sobre les vacunes?, per Mercè Piqueras (ACCC)
16.55h Què es percep sobre el canvi global?, per Xavier Duran (El Medi Ambient, TV3)
17.05h Les preteses conxorxes dels científics, per Jaume Estruch (Rubes Editorial i Confederació de Societats Científiques d’Espanya [COSCE])
17.10h Debat:  Què podem fer per a aturar les teories conspiratives? Com en podem millorar la percepció social?
19.30h Cloenda i happy hour

Organitzat per la Secció de Biologia i Societat de la Societat Catalana de Biologia (SCB),
l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Fundació Ciència en Societat (CenS)
Amb la col·laboració del Grup SciCOM de l’Associació Catalana de Comunicació Científica
Us preguem que confirmeu l’assistència a scb@iecat.cat

Print Friendly, PDF & Email