2008 Tertúlies de ciència a la Virreina
Palau de la Virreina, Rambla 99
L’art i la ciència constitueixen aparentment dues esferes de la cultura clarament diferenciades, determinades per motivacions i per objectius que no tenen res a veure entre ells. No obstant això, en la perspectiva dels desenvolupaments contemporanis, la diferència entre les estratègies de recerca en la ciència i en l’art no és, de cap manera, irreconciliable.
Cada vegada guanya més terreny la convicció que la investigació en ciència no és l’expressió d’un tipus únic i unívoc de racionalitat, i que la significació que té en ella la imaginació, la inventiva i l’atzar són, de fet, decisius. D’una altra banda, ja es comença a admetre que la creació artística posseeix un component reflexiu i discursiu considerable, i que, en lloc d’oposar-se a la ciència, com podria oposar-se una funció intuïtiva divergent a una racionalitat lineal, integra amb ella un camp general de pensament.
Les TERTÚLIES A LA VIRREINA: MIRADES ENTRE ART I CIÈNCIA, organitzades per l’Institut de Cultura de Barcelona (amb la col·laboració de Ciència en Societat), se celebraran durant la tardor del 2009, i es composen de tres sessions. En cadascuna es convidarà al diàleg científics i artistes rellevants del panorama internacional i nacional que d’alguna manera hagin begut d’inspiracions o coneixements de l’art i la ciència, respectivament. L’objectiu d’aquesta activitat és establir un diàleg obert i una relació fluida entre art i ciència, dos camps tradicionalment confrontats. Aquest exercici suposa un dels grans reptes de la cultura contemporània.
Les TERTÚLIES, a més, s’acompanyaran d’un happening que serà el resultat del treball i la col·laboració de tres mesos entre artistes i científics novells de diferents disciplines del territori català.
PROGRAMA: al Palau de la Virreina (Rambla, 99) a les 19h
Dimarts 10 de novembre. La metàfora a través de la ciència. Germán Sierra i Carlos Gámez
És cada vegada més freqüent reconèixer en la literatura metàfores basades en conceptes científics per explicar estats emocionals complexos o acostar al lector a sensacions concretes. Per abordar la metàfora científica a l’hora d’expressar realitats humanístiques i explorar el mètode científic com recurs en la creació literària comptarem amb dos protagonistes d’excepció: el novelista Germán Sierra i el cronista literari Carlos Gámez. Bioquímic i físic respectivament, l’influx de la ciència és evident tant en l’obra de Sierra com en les anàlisis literàries de Gámez. És per això que des de la obra de Sierra i el coneixement de Gámez en la relacions que s’estableixen entre literatura i ciència es reflexionarà sobre els solapaments i els intersticis que dibuixen ambúes disciplines.
Dimecres 11 de novembre. L’art de la vida. Simon Park i Anna Dumitriu
L’art plàstic és una de les primeres disciplines artístiques en abordar la ciència com a font inagotable d’inspriració. Aquest és l’apropament de l’artista Anna Dumitriu, directora de l’Institut d’Investigació Innecessària (IUR) per a l’experimentació entre art i ciència, la qual beu de la ciència, i particularment, de les formes i colors dels sistemes biològics per l’elaboració de les seves obres.
Dumitriu s’ha submergit en la tecnologia, la neurociència o la microbiologia per diferents projectes. I com a resultat, les seves obres són peces on conflueix la vida i la matèria inert, aixecant un gran interès i exhibint-se en galeries d’art, Museus de Ciència i espais públics. En un dels seus últims projectes, The Normal Flora Project, Dumitriu va col·laborar amb el microbiòleg Simon Park en el desenvolupament d’una sèrie d’imatges dinàmiques produïdes a partir de fongs vius. D’aquesta col·laboració i de la riquesa que es deriva de la transferència entre el coneixement científic i la creativitat artística parlaran Dumitriu i Park durant aquesta sessió.
Dimecres 18 de novembre. El jazz digital. Ramon López de Mántaras i Laura Simó
Una de les principals característiques de la interpretació musical és que l’artista incorpora coneixements musicals que no estan explícitament descrits en una partitura. Per exemple, un intèrpret de jazz posarà més suavitat i delicadesa en segons quines línees del pentagrama. S’ha comprovat que aquesta sensibilitat pròpia del músic és molt difícil de verbalitzar i normalitzar.
L’investigador en Intel·ligència Artificial, Ramon López de Mántaras ha desenvolupat un programa que incorpora estats d’ànim en una partitura aconseguint un resultat semblant a l’obtingut amb un intèrpret humà. D’una altra banda, Laura Simó és una de les vocalistes de jazz amb més trajectòria i prestigi del panorama nacional. En aquesta sessió, els dos convidats parlaran de la dificultat de traduir en llenguatge computacional la sensibilitat amb la que es vesteix una melodia musical, i el per què d’aquesta complexitat.
Dimarts 10 de novembre. MEIOSI: Art i ciència en un diàleg radicalment jove, sense complexos, arriscat, lliure…
La ciència i les diverses disciplines artístiques comparteixen una forma genuïna de mirar el món i de replantejar-se les idees, de recrear-les. I tornar a crear significa dubtar contínuament dels dogmes, encarar-s’hi amb l’esperit de voler-los descobrir de nou, d’anar-hi més al fons per fer-los parlar amb llenguatges i significats que desvetllin el món amb belleses, interrogants i connexions encara inesperades.
MEIOSI és un happening que pretén acostar conceptes i imatges derivades del treball científic a la mirada de joves artistes representatius de l’ampli ventall del món creatiu. MEIOSI arriba amb vocació de recrear i de suggerir, d’oferir visions radicalment noves, engrescadores i fecundes de com la ciència i l’art poden convergir i mesclar els seus llenguatges amb la finalitat d’il·luminar interrogants compartits.
Hi participaran Jordi Nopca (creació poètica i recitats), Mireia Madronyero (creació musical i interpretació al piano) i Marina Gayoso (acrobàcia i teles). Sònia Cordero ha realitzat del muntatge visual amb imatges cedides pel Parc Científic de Barcelona. Joan Duran ha ideat el concepte i coordinat el projecte.
Aquest projecte és una iniciativa de la Societat Catalana de Biologia i complementa la jornada inaugural de les Tertúlies.