per a la promoció i l'estímul de la cultura científica

Les veus científiques

La pandèmia de la COVID19 ha trastocat les nostres vides, i, tot i que les seves conseqüències estan abastament tractades en molts altres fòrums, des de la Casa Orlandai i Ciència en Societat hem pensat de parlar-ne i debatre amb una mirada comunitària.
Per aquesta raó, els Cafès Científics i Les Veus de la República hem programat dues sessions conjuntes que toquen dos dels temes que més preocupen: la superposició de crisis, la climàtica, l’energètica i ara la sanitària, i la traçabilitat de la pandèmia a través de les dades.

Dimecres 20 de gener 2021, a les 19h
La cursa per la vacuna contra el SARS-CoV-2

De totes les vacunes que darrerament estan en tràmit aprovades o bé, quines són les llums i ombres? Per què les presenten en notes de premsa i no en revistes científiques? Com canviarà la recerca l’experiència de la covid-19? Per què han de fer-se dues aplicacions? Les presses han fet créixer la desconfiança? Com pot ser l’adaptació d’una població semi-immunitzada? Podem pensar de manera real en una immunització de ramat, sigui de forma natural o induïda? Com són les vacunes?
S’ha explicat bé el desenvolupament de la vacuna per a la covid-19 per a que les persones es vacunin per al bé comú? Hauria de ser obligatòria? Hauria de ser un requisit per a algunes activitats? Què ha d’imperar? La salut pública? El bé comú? L’interès personal? Podria ser un requisit per entrar a llocs determinats: un avió, una feina, un teatre? Pot haver-hi un risc d’estigmatització? En quin moment podrem pensar en retornar a una vida sense limitacions i distanciament?

Lluís Ruíz-Ávila, biòleg, director General a Leukos Biotech SL y a RUTI IMMUNOTHERAPEUTICS SL, empresa espanyola que desenvolupa una vacuna contra la covid-19 i d’altres infeccions víriques respiratòries
Josep Lluís Martí, Professor de Dret a la Universitat Pompeu Fabra i investigador al Global Democracy Research Project

L’activitat serà gratuïta i online, a través de la plataforma zoom, cal inscripció aquí.
És des d’aquesta plataforma que farem la sessió participativa.
Si algú té problemes amb la inscripció, que ens ho faci saber.
També hi ha l’opció d’entrar i de veure-la a posteriori al canal de Youtube dels cafès,
per on podreu entrar sense necessitat de més enllaços, si no voleu participar.
Finalitzarà a les 20:30h.

Dimecres 20 de maig 2020, a les 18:30
sessió online

Crisi climàtica, energètica i ara també sanitària. La rebel·lió de la natura?

La crisi sanitària causada per la COVID19 està tenint efectes devastadors en l’economia i benestar de la població. I està connectada amb la globalització i el canvi climàtic. Què serà més mortal en el futur, la COVID19 o l’escalfament global? Abans de la crisi, ja vivíem en emergència climàtica i energètica. La crisi sanitària ha fet que les decisions dels governs a tots els nivells, locals, nacionals i supranacionals balancegin salut i economia. Però es troba a faltar el tercer component: el canvi planetari.
Mariano Barriendos. Doctor en Geografia i Història. Professor d’Història Moderna i les seves línies de recerca són la Paleoclimatologia, la reconstrucció d’episodis meteorològics extrems i riscos naturals. Presentació.
Antonio Turiel. Doctor en física teòrica, treballa com a científic a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i responsable del blog “The Oil Crash“.
Incripcions aquí.
Àudio de la xerrada.
Crònica de la xerrada.

Dimecres 10 de juny 2020, a les 18:30
sessió online

La traçabilitat de la pandèmia amb les dades, possibilitats i riscos

Ens enfrontem a un virus nou, del que no podem predir el comportament; si amb el bon temps disminuiran els contagis, si mutarà, si es tornarà un virus estacional o si el juliol tindrem un rebrot pel desconfinament. Els ciutadans som conscients que és molt probable que apareguin noves onades d’infecció per coronavirus. I hem sentit que una possibilitat per a que aquests brots siguin més suaus és rastrejar els nous casos de forma eficaç, un repte tècnic associat a problemes ètics.

Frederic Bartumeus, investigador ICREA del CEAB -CSIC-CREAF

Karma Peiró, periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació

Inscripcions aquí.
Vídeo de la xerrada.
Crònica de la xerrada.2020

Print Friendly, PDF & Email