Les veus científiques

La pandèmia de la COVID19 ha trastocat les nostres vides, i, tot i que les seves conseqüències estan abastament tractades en molts altres fòrums, des de la Casa Orlandai i Ciència en Societat hem pensat de parlar-ne i debatre amb una mirada comunitària.
Per aquesta raó, els Cafès Científics i Les Veus de la República hem programat dues sessions conjuntes que toquen dos dels temes que més preocupen: la superposició de crisis, la climàtica, l’energètica i ara la sanitària, i la traçabilitat de la pandèmia a través de les dades.

Dimecres 20 de maig a les 18:30
sessió online

Crisi climàtica, energètica i ara també sanitària. La rebel·lió de la natura?

La crisi sanitària causada per la COVID19 està tenint efectes devastadors en l’economia i benestar de la població. I està connectada amb la globalització i el canvi climàtic. Què serà més mortal en el futur, la COVID19 o l’escalfament global? Abans de la crisi, ja vivíem en emergència climàtica i energètica. La crisi sanitària ha fet que les decisions dels governs a tots els nivells, locals, nacionals i supranacionals balancegin salut i economia. Però es troba a faltar el tercer component: el canvi planetari.
Mariano Barriendos. Doctor en Geografia i Història. Professor d’Història Moderna i les seves línies de recerca són la Paleoclimatologia, la reconstrucció d’episodis meteorològics extrems i riscos naturals. Presentació.
Antonio Turiel. Doctor en física teòrica, treballa com a científic a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i responsable del blog “The Oil Crash“.
Incripcions aquí.
Àudio de la xerrada.
Crònica de la xerrada.

Dimecres 10 de juny a les 18:30
sessió online

La traçabilitat de la pandèmia amb les dades, possibilitats i riscos

Ens enfrontem a un virus nou, del que no podem predir el comportament; si amb el bon temps disminuiran els contagis, si mutarà, si es tornarà un virus estacional o si el juliol tindrem un rebrot pel desconfinament. Els ciutadans som conscients que és molt probable que apareguin noves onades d’infecció per coronavirus. I hem sentit que una possibilitat per a que aquests brots siguin més suaus és rastrejar els nous casos de forma eficaç, un repte tècnic associat a problemes ètics.

Frederic Bartumeus, investigador ICREA del CEAB -CSIC-CREAF


Karma Peiró, periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació

Inscripcions aquí.
Àudio de la xerrada.
Crònica de la xerrada.

Les activitats seran online, a través de la plataforma zoom.
Per a seguir les sessions, 30 minuts abans s’enviarà l’enllaç a les persones inscrites.
La xerrada finalitzarà a les 20h.