per a la promoció i l'estímul de la cultura científica

El[s] futur[s] de la ciència

2007 Conferències al Palau de la Virreina

Converses a Barcelona: El[s] futur[s] de la Ciència

El cicle Converses a Barcelona: El(s) futur(s) de la ciència, que presenta l’Institut de Cultura dins el marc de Barcelona Ciència 2007, té com a objectiu transitar per la frontera del pensament i la recerca científica amb un esperit prospectiu, fixant la mirada en els tres eixos que vertebren el programa general d’aquest any que la ciutat dedica a la ciència: món, ésser humà i tecnologia. L’objectiu és despertar curiositat i transmetre emoció al voltant de la tasca científica, i també bastir ponts entre els sabers especialitzats i les preguntes sobre el present i el futur que es fan els ciutadans inquiets.

El conjunt del cicle té una coherència argumental: cada participant explicarà la seva pròpia recerca sota el punt de vista evolutiu; recordarà i respondrà les preguntes recurrents que els acostumen a fer amics, familiars i alumnes; i argumentarà a quines línies de recerca del seu camp dedicaria els recursos públics per fer recerca, tenint en compte que la decisió configura el futur de la societat en què vivim.

Per tal d’endinsar-se en el pensament i la recerca científica, el cicle és una oportunitat immillorable per despertar curiositat i emoció al voltant de la tasca científica, que sense dubte és clau en la nostra vida quotidiana.

El cicle de tardor ha estat:

Dijous 8 de novembre, a les 19 h: Complexitat, educació i transdisciplinarietat. A càrrec de Raúl Motta, director de la Càtedra Unesco «Edgar Morin» pel Pensament Complex.
Presentació a càrrec de Josep Perelló, professor lector al Departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona.

Dijous 15 de novembre, a les 19 h: La tecnologia del segle XXI, canvia la nostra forma de fer? A càrrec de Faraneh Vargha-Khadem, cap de la Unitat de Neurociència Cognitiva de l’Institut de Salut Infantil a l’University College de Londres.
Presentació a càrrec d’Òscar Vilarroya, director de la càtedra El Cervell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Dijous 22 de novembre, a les 19 h: Emoció artística al cervell humà. A càrrec de Samir Zeki, catedràtic de neurobiologia de la University College de Londres.
Presentació a càrrec de Mara Dierssen, investigadora i responsable del grup de recerca en malaltia mental al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona

Dijous 29 de novembre, a les 19 h: L’impacte social i cultural de la recerca espacial. A càrrec de Roger Malina, astrofísic i editor, president de The International Society for the Arts, Sciences and Technology (ISAST) i investigador al CNRS de Marsella.
Presentació a càrrec de Joan Antoni Grífols, catedràtic de física teòrica i director del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El cicle de primavera ha estat:

Dijous 19 d’abril, a les 19 h: Tercera cultura: l’espai per a una altra ciència? A càrrec de Josep Perelló

Dijous 26 d’abril, a les 19 h: Del big bang al món del segle XXI. A càrrec de Josep Antoni Grífols

Dijous 3 de maig, a les 19 h: Què configura l’ésser humà: l’herència o la natura? A càrrec de Mara Dierssen

Dijous 10 de maig, a les 19 h: Com s’adapta la ment a la societat tecnològica? A càrrec de Lourdes Fañanás

Coordinació i presentació: Cristina Junyent i Lluís Reales

Totes les conferències seràn Palau de la Virreina, Rambla 99, de Barcelona.
A la web del cicle trobareu un resum de cada conferència amb les principals qüestions de debat suscitades i també podreu escoltar-les íntegrament en format mp3.

Entrada lliure. Capacitat limitada
Si voleu més informació: Oficina d’Informació Cultural del Palau de la Virreina. La Rambla, 99
08002 Barcelona
De dilluns a dissabte, de 10 a 20 h
Diumenges, d’11 a 15 h
Telèfon 010 Barcelona Informació: De dilluns a dissabte, de 8 a 22 h (0,55 € més IVA / 3 min. o fracció).

Print Friendly, PDF & Email