DIA: 3 D’OCTUBRE
HORA: 12.00 H
LLOC: AJUNTAMENT DE BARCELONA (SALÓ DE CENT)
Experts mundials en canvi global es reuneixen a Barcelona per reclamar un nou concepte de sostenibilitat
Es poden gestionar els ecosistemes de manera sostenible? És compatible el manteniment i la millora de l’estat del benestar amb la conservació dels recursos naturals? Hauríem de canviar de model econòmic per mitigar el canvi climàtic? Pot l’actual sistema econòmic garantir un benestar sostenible? Farà possible la tecnologia el desenvolupament sostenible dels països pobres?
Aquestes són algunes de les qüestions a les quals els principals especialistes internacionals intentaran donar resposta en la trobada Reptes i vies vers la sostenibilitat de la Terra, que se celebra a Barcelona els dies 2 i 3 d’octubre. Organitzada i coordinada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’objectiu de la reunió és elaborar un document de recomanacions anomenat Declaració de Barcelona 2008.
L’objectiu principal del document és conscienciar governants, gestors, empresaris i la societat en general de la necessitat de fer front urgentment als efectes negatius del canvi global si volem garantir el benestar de les generacions presents i futures. I és que, segons aquests experts, algunes de les recomanacions emeses pels diferents organismes de l’ONU són, més enllà de les bones intencions, massa moderades o lleus a l’hora d’afrontar la gravetat del problema. És per això que reclamen l’establiment d’un nou paradigma en matèria de sostenibilitat, ja que els canvis tenen lloc més ràpid del que és pensava i a múltiples nivells en l’àmbit planetari.
L’acte de presentació de la Declaració de Barcelona 2008 tindrà lloc el dia 3 d’octubre, a les 12.00h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte comptarà amb la presència dels investigadors participants (detallats a continuació), del director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Frederic Ximeno; i de la tinent d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol. Posteriorment a la presentació, els mitjans podran entrevistar els experts. (Preguem confirmació per part dels mitjans que hi puguin estar interessats al contacte citat al final del document).
Amb anterioritat a aquesta presentació, el dia 2 d’octubre, a la Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, els experts participaran en una jornada de treball on impartiran les ponències que serviran de base per a la redacció de la Declaració de Barcelona 2008. Aquesta sessió serà oberta als mitjans que vulguin assistir-hi i al públic en general.
Relació d’experts (currículums):
- Meinrat Andreae, director del Departament de Bioquímica de l’Institut Max Planck (Alemanya). Especialista en química atmosfèrica i oceanogràfica.
- Lídia Brito, professora del Departament d’Enginyeria Forestal de la Universitat Eduardo Mondlane, de Moçambic. Exministra d’Educació, Ciència i Tecnologia de l’esmentat país.
- Josep Canadell, director executiu del Global Carbon Project de l’Organització per a la Recerca Científica i Industrial de la Commonwealth (CSIRO) a Austràlia. Membre de l’IPCC.
- Kristie Ebi, epidemiòloga i consultora experta en l’adaptació de les comunitats humanes al canvi climàtic. Contribuïdora a l’IPCC, OMS, UNDP i USAID.
- Harold Mooney, professor de Biologia Mediambiental de la Universitat de Stanford (EUA) i premi Ramon Margalef d’Ecologia 2007.
- Ian Noble, conseller del Banc Mundial per a l’adaptació al canvi climàtic. Membre de l’IPCC i de l’International Geosphere Biosphere Program (IGBP).
- Carlos Nobre, director del Centre de Previsió del Temps i Estudis Climàtics del Brasil i contribuïdor de l’Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
- Josep Peñuelas, director de la Unitat d’Ecologia Global del CSIC-CREAF-UAB i membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya.
- Bob Scholes, cap del grup de recerca d’Ecosistemes de la Universitat d’East Anglia (Regne Unit) i membre del Consell de Recerca Científica i Industrial de Sud-àfrica. Contribuïdor a l’IPCC.
El CREAF és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Per a més informació i concertar entrevistes, podeu contactar amb:
Comunicació UAB
María Jesús Delgado
Tel. 93 581 40 49