Cafès científics a la Casa Orlandai

Quan: habitualment el tercer dimecres de mes a les 19h (confirmeu excepcions en el programa)
On: Casa Orlandai, Jaume Piquet, 23 – 08017-Sarrià-Barcelona
Més info sobre els cafès científics


Cafès científics 2022

Cafès científics de primavera: L’evolució humana, 150 anys després de Darwin

Enguany fa 150 des de la publicació de The Descent of Man, and Selection in relation to sex, de Charles Darwin. Juntament amb L’origen de les espècies i Les expressions dels homes i els animals van ser els tres llibres crucials que van posar la reflexió darwiniana, no només en l’evolució sinó en la pròpia de la nostra espècie. Per això ens aproparem a la nostra història i els seus mètodes d’estudi.

Dimecres, 20 d’abril. Les adaptacions morfològiques que ens han fet humans, David M. Alba, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Els humans compartim moltes característiques morfològiques amb els grans simis antropomorfs actuals, però també presentem característiques úniques relacionades amb el bipedisme habitual, la manipulació, la cognició, la dieta i el comportament sociosexual. Quin va ser l’ordre d’aparició d’aquestes peculiaritats humanes?

Dimecres, 18 de maig. Musaranyes fòssils i homínids. Marc Furió, Departament de Geologia (Universitat Autònoma de Barcelona)

Associats als jaciments paleontològics molt sovint es troben fòssil de petits mamífers com les musaranyes. Per les característiques biològiques d’aquests organismes, els especialistes els fan servir com a indicadors paleoecològics. Com són aquests organismes i per què donen tanta

Dimecres, 15 de juny. L’evidència genòmica de l’evolució humana. Francesc Calafell, Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, UPF

El procés que genera la diversitat biològica, inclosa la humana, l’entenem com un arbre genealògic que relliga tots els individus i totes les espècies. El procés es pot reconstruir amb l’anàlisi del DNA antic que actualment permet de veure les branques senceres, però també hi ha hagut relacions entre les branques. Com es poden detectar?

informació? Quines són les relacions que tenen en els jaciments on es troben homínids i humans?

Per participar presencialment, cal inscriure’s aquí.
Preu d’inscripció: 3€.
Per assistir a través del youtube, cal connectar aquí.

Cafès científics d’hivern: Experiments de laboratori

La velocitat a què avança el coneixement en biologia és espectacular, com ho són les troballes. Aquest trimestre el dediquem a comprendre altres tècniques de recerca revolucionàries, com a continuació del trimestre anterior. Com s’estudien les molècules per, en darrer terme, podrien millorar la nostra salut?

Dimecres, 19 de gener. L’estructura 3D de les proteïnes. Salvador Ventura, Institut de Biotecnologia i Biomedicina, UAB
Les proteïnes són els components més versàtils del nostre organisme. Fins fa poc, en coneixíem la funció, i que si perdien la seva estructura en l’espai deixaven de ser funcionals. Però no es podia veure la seva estructura en tres dimensions. Quines imatges ens permeten de comprendre el funcionament de les molècules més actives del nostre organisme?

ATENCIÓ: el cafè científic del 16 de febrer s’ajorna, donarem data de la nova sessió. Disculpeu les molèsties

Dimecres, 16 de febrer. Seguir el rastre de les molècules. Oriol Gallego, Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, UPF
Per a seguir el camí que fan les molècules que intervenen en els processos que tenen lloc en el nostre organisme, ja fa temps que es fan servir tècniques de fluorescència. Un dels processos més importants és l’intercanvi de molècules entre les cèl·lules i amb el medi extern. Com es pot veure aquest tràfic ajudant-se de la fluorescència?

Dimecres, 16 de març. La comunicació entre neurones. Esther Gratacós-Batlle, Laboratori de Neurofisiologia de la UB
Les neurones són cèl·lules que es comuniquen per un procés que s’anomena sinapsi. En els darrers anys s’estan descobrint nous elements que hi intervenen. Determinar el paper de cadascun d’aquests elements pot ajudar a conèixer com funciona el sistema nerviós i avançar en el tractament de malalties neurodegeneratives.

Presencial i online alhora.
Inscripcions per a participar de manera presencial.
Seguiment per youtube, al canal dels Cafès científics.


Print Friendly, PDF & Email