Cafès científics a la Casa Orlandai

Quan: habitualment el tercer dimecres de mes a les 19h (confirmeu excepcions en el programa)
On:
Casa Orlandai, Jaume Piquet, 23 – 08017-Sarrià-Barcelona
Més info sobre els cafès científics

Cafès científics 2022

 

Cafès científics d’hivern: Experiments de laboratori

La velocitat a què avança el coneixement en biologia és espectacular, com ho són les troballes. Aquest trimestre el dediquem a comprendre altres tècniques de recerca revolucionàries, com a continuació del trimestre anterior. Com s’estudien les molècules per, en darrer terme, podrien millorar la nostra salut?

Dimecres, 19 de gener. L’estructura 3D de les proteïnes. Salvador Ventura, Institut de Biotecnologia i Biomedicina, UAB
Les proteïnes són els components més versàtils del nostre organisme. Fins fa poc, en coneixíem la funció, i que si perdien la seva estructura en l’espai deixaven de ser funcionals. Però no es podia veure la seva estructura en tres dimensions. Quines imatges ens permeten de comprendre el funcionament de les molècules més actives del nostre organisme?

Dimecres, 16 de febrer. Seguir el rastre de les molècules. Oriol Gallego, Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, UPF
Per a seguir el camí que fan les molècules que intervenen en els processos que tenen lloc en el nostre organisme, ja fa temps que es fan servir tècniques de fluorescència. Un dels processos més importants és l’intercanvi de molècules entre les cèl·lules i amb el medi extern. Com es pot veure aquest tràfic ajudant-se de la fluorescència?

Dimecres, 16 de març. La comunicació entre neurones. Esther Gratacós-Batlle, Laboratori de Neurofisiologia de la UB
Les neurones són cèl·lules que es comuniquen per un procés que s’anomena sinapsi. En els darrers anys s’estan descobrint nous elements que hi intervenen. Determinar el paper de cadascun d’aquests elements pot ajudar a conèixer com funciona el sistema nerviós i avançar en el tractament de malalties neurodegeneratives.

Print Friendly, PDF & Email